Hva betyr fil og mappe tillatelser "chmod"?

Postet 25.04.2018 | Oppdatert 25.04.2018

CHMOD betyr å angi visse tillatelser til en fil eller en mappe (Directory).

Som standard blir alle filer lastet opp til web serveren automatisk satt til 644 og mapper/kataloger til 755. ( public_html skal ha 750). Innstillingen 644 for filer er relativt sikker, da den gir tilgang til "Les" og "Skriv" til eieren, samtidig som resten av verden begrenses til lese "Read Only" tilgang.

De vanligste chmod-kommandoene er 755, 775 og 777, samt 444 for config filer. For å "chmod" en bestemt fil eller en katalog ved hjelp av FTP-klienten, finn noe som "Endre filattributter" eller høyreklikk på filen / mappen og skriv inn instruksene for chmod-kommandoskriptet.

ADVARSEL! Innstilling av tillatelser på filer er en relativt enkel oppgave, men sørg for at du fullt ut forstår hva det er som du tillater publikum å gjøre med filene dine. For eksempel gjør noen mindre erfarne brukere ofte den dødelige feilen ved ganske enkelt å sette ALLE sine filer til 777. Mens 777 vil automatisk tillate å utføre privilegier, tillater det også full "READ, WRITE og EXECUTION-evne til hele verden.

• chmod, fil rettigheter, mappe rettigheter, chmod 644, chmod 755, ftp chmod