Hva er en web-server?

Mange mennesker vet hvordan de skal kjøre bil, men har liten eller ingen kunnskap om hvordan bilen faktisk fungerer. Mange er også kjent med hvordan man kan vise og navigere på websider, men har begrenset kunnskap om hvordan disse nettsidene gjør det de gjør. Her vil vi svare på spørsmålet: "Hva er en web-server"

På det mest grunnleggende nivå, er en web server bare et dataprogram som utleverer websider som de blir bedt om. Maskinen programmet kjører i er vanligvis også kalt en server, og de to referanser er utskiftbare i hverdagslige samtaler. Når noen setter seg ned ved en datamaskin og går inn en adresse i en nettleser som Internet Explorer eller Firefox, sender nettleseren en forespørsel ut i internett ber om å se nettsiden finnes på denne adressen. Webserveren er programmet eller maskin som reagerer på at forespørselen, og leverer innholdet på siden tilbake til brukeren.

Dette kan gjøres fordi hver datamaskin eller enhet som kobles til internett har et unikt identifikasjonsnummer , som kalles en IP-adresse eller IP-adresse for kort. Denne adressen er det som gjør at datamaskiner til å finne og kommunisere med hverandre over nettverket. I korte trekk prosessen fungerer som følger.

Hver nettside på internett har også en unik adresse, kalt en Uniform Resource Locator eller URL. Noe sånt som "www.example.com/page1.htm" er et eksempel på en typisk URL. Når en bruker skriver at nettadressen i en nettleser, maskinen nettleseren kjører på sender en forespørsel til IP-adressen til maskinen som kjører webserveren for denne siden, ber om at alt innholdet fant det sendes tilbake. Når webserveren mottar denne anmodning sender den siden innholdet tilbake til IP-adressen til datamaskinen ber om det. Nettleseren settes da at innholdet i alle tekst, bilder, lenker, videoer osv som så mange nettsider inneholder.

Web-servere kan noen ganger bli bremset ned av ting som utilstrekkelige ressurser på maskinen de kjører på, eller et overveldende antall forespørsler mottas i for kort tid, men generelt hele prosessen skjer så raskt det er knapt merkbar som brukerne navigere fra side til side. Dataene blir overført frem og tilbake i løpet av disse børsene må samsvare med en bestemt protokoll, kalt Hypertext Transfer Protocol (HTTP), for å sikre at alle nettsider og servere kommunisere med hverandre effektivt og uten feil.

Den vanligste web server software i dag, det vil si programmet som faktisk gjør mottak og svarsideforespørsler, er Apache. Dette open-source programvare håndterer mer enn halvparten av alle nettsteder som finnes i dag - mange utviklere av web-baserte applikasjoner og teknologier bruker Apache som sin standard miljø ved utformingen av nye produkter. Den nest vanligste er Internet Information Services (IIS), utgitt av Microsoft, som står for nesten 25% av alle nettsteder, slik flere andre mindre programmer for å konkurrere om de resterende nisje.

Selv webservere kan også håndtere dataforespørsler for andre protokoller som ikke er dekket her, som SMTP for e-post, eller FTP for filoverføring og lagring, er det deres evne til å svare på web siden forespørsler som er den underliggende styrken holde hele world wide web opp og kjører.

• hosting, web server